Rawatan Alternatif Untuk Merawat Penyakit

Selamat membaca blog ini . Pengalaman yang saya dapati ,Sekian lama  membuka klinik homeopathy di Kuala Kubu Baharu, masih ramai lagi masyarakat yang kurang memahami apa itu Homeopathy. Masih ada yang menanggap sebagai“Bomoh pati “. Kehadiran Internet ,blog ini dihasilkan untuk mengisi kekurangan pengetahuan orang ramai .Semoga dapat mengetahui rawatan Homeopaty secara mendalam

Kita harus membuka minda untuk menerima perubahan bagi menjana kesihatan diri.Semua orang berhak untuk mendapat hidup sehat.Kebahagian akan hancur apabila kesihatan hilang.

Anda boleh meminta pandangan , bertanyakan sebarang masaalah berkaitan dengan Rawatan Homeopathy dan Penawar yang di perlukan.Sila emailkan masaalah anda dan kami akan cuba selesaikan.Setiap penyakit ada ubatnya , yakinkan diri ,bertawakal.

Kepada mereka yang telah biasa mengamalkan perubatan ini, diucapkan syabas kerana anda telah berjaya membuka diri anda berfikiran terbuka dan boleh dikatagorikan sebagai orang yang berilmu.Homeopathy telah terkenal sejak tahun 1790 dahulu, tetapi kenapa masih ada yang tidak begitu arif tentangnya ,walaupun kita telah berada dalam tahun 2007? .Jawapan mudah, kurang membaca.Melalui pembacaan ilmu kita akan bertambah.

Objektif Homeopathy,mengembalikan kesihatan orang yang tidak sihat ,kembali sihat secara keseluruhannya.Konsep paliatif atau menahan sakit tidak digunakan.

Syabas kepada Kementerian Kesihatan Malaysia kerana mengiktiraf perubatan Homeopathy sepenuhnya sejajar dengan visi Kementerian yang berkehendakkan negara yang mempunyai individu, keluarga dan masyarakat yang sihat.

Homeopathy digunakan begitu meluas diserata dunia. Terkenal di Eropah , German ,Amerika,England , India, Pakistan dan kini di Malaysia.

Kerabat Diraja England telah menggunakan rawatan Homeopathy sejak tahun 1830 lagi .Keluarga ini sentiasa menggunakan ubatan Homeopathy dalam apa jua keadaan. QUEEN ELIZABETH II adalah penaung hospital Homeopathy di England.*( Royal London Homeopathic Hospital )

Advertisements

17 Responses to Rawatan Alternatif Untuk Merawat Penyakit

 1. fatimah says:

  masalah haid-adakah rawatan kaedah homeopathy bolih mengesan punca-punca nya

 2. fatimah says:

  darah haid yang banyak dan lama kalau bolih saya ingin mencuba rawatan homeopathy sepenuhnya sejauh mana rawatan cara ini bolih diyakini

  • homeopathy1 says:

   Perlu diketahui dahulu sejarah sakit anda, jika anda telah membuat pemeriksaan di lain-lain cara rawatan perlu diberitahu apakah nama ubat yang pernah diambil ? Berapa lama keadaan ini terjadi ? Apakah penyakit yang pernah dialami sebelum ini, Ada berapa orang anak? Penelitian perlu dalam membuat rawatan .Oleh itu secara peribadi e-mail terus kepada saya , yatiee_nhc@yahoo.com )ceritakan sepenuhnya. Yakinlah setiap “Penyakit itu ada ubatnya.”

 3. fatimah says:

  telah berkahwin 3 anak 46 thn 2/2008 tidak datang haid selama 3bln buat pemeriksaan diklinik swasta-diberi ubat,selepas 5 hari dtg haid 6-9hari agak banyak berbanding biasa.terus cara homeopathy,selepas itu datang haid setiap bulan tanpa mengambil pil dan agak banyak sehingga hampir satu bulan-12/2008.saya stop homeopathy kerana saya kekurangan darah dan telah menerima darah sementara itu doktor memberi pil hormon kerana katanya hasil sampel dalam rahim saya pada 8/2008-gangguan hormon
  2/2009 setelah mengambil pil hormon selama 21 hari buat checkup-dinding rahim masih tebal berbanding normal.doktor sarankan kalau berlaku pendarahan-cuci-ambilsampel .saya telah lama mengamalkan homeopathy bermula 1992untuk keluarga saya dalam kes demam ,selsrema dan lain2.dalam masalah haid apa perlu saya lalui dan tempoh rawatan yang diambil untuk sihat spt biasa dengan izinNya

 4. Puan Mie says:

  salam, ayah saya mengalami sakit berkaitan dgn urat dan sendi. dia mengalami masalah sakit lutut yang teruk dan frozen shoulder….dimana tangan kanannya terlalu sakit hingga menyukarkan pergerakan. boleh saudara bantu saya mengatasi masalah ayah saya ini?

  • homeopathy1 says:

   Rawatan Homeopathy ada untuk kes begini,walaubagaimanapun perawat perlu tahu rasa sakit yang dialami secara lebih terperinci sebagai contoh,dalam Materia Medica Homeopathy yang perlu

   Bryonia 30: This medicine is suitable for those patients who are suffering from severe pain, made worse by slightest motion, compelling the patient to keep still. Application of heat also worsens the pain. Absolute rest, gentle massage and lying on the affected shoulder help to relieve pain. In all these cases the person should take the medicine named Bryonia 30.

   Rhus tox 30: In this case there is a feeling of stiffness, soreness and pain in the shoulder which is worse after rest or inactivity but gradually diminishes on moving the shoulder or applying dry heat. The Rhus tox 30 is useful when these types of symptoms are present.

   Sanguinaria 30: This medicine named Sanguinaria 30 is useful for right-sided frozen shoulder accompanied by burning in palms and soles. Pain is worse from movement of the shoulder and better by rest and sleep.

   Syphilinum 30: Frozen shoulder, with stiffness and pain that spreads into the arm-bone. Pain is especially troublesome during the night and that usually prevents sleep. It increases from heat-treatment but decreases on pouring cold water

   Jika symptom atau rasa sakit bersamaan dengan symptom ubat , maka itulah ubat yang diperlukan oleh ayah anda.

   Namun untuk penyembuhan keseluruhan penyakit diperlukan symptom khas pesakit( the whole picture of the patient) .

 5. akma says:

  sy mengalami masalah kulit yg agak teruk sejak kecil di kedua-dua jari sy. kini sy berumur 22 tahun. masalah ini bertambah buruk jika sy mengambil makanan laut. adakah rawatan homeopathy mampu menyelesaikan masalah kulit sy ini.

  • homeopathy1 says:

   Kaedah Homeopathy, Penyakit kulit adalah dalam gulungan miasma Psora.penyakit kulit yang agak liat untuk dirawat, namun masih boleh di rawat,untuk sembuh memerlukan masa , jangan putus asa.

 6. MOHD FETRI says:

  Sy mengalami kembung perut dn urat peha menengang disebelah kiri serta bengkak dibawah pelipat peha yg berterusan selama hampir 4 bln.Kawasan yg kembung adalah dibahagian atas ulu hati.Kembung ini juga membuatkan sy jadi sejuk,sakit pinggang,pening,pandangan menjadi kabur,susah buang angin(kentut)dn juga angin menujah kerongkong.Soalan sy,adakah perubatan homeopathy dpt selesaikan sakit sy ini kerana telah ke pakar tetapi jawapannya sy sihat.

  • homeopathy1 says:

   Moto Rawatan Homeopathy ‘Serupa meyembuhkan’- the principal that ‘like cures like’.Oleh itu data yang anda berikansangat tidak lengkap.Rujuk dibawah tajuk Arah Tuju Seorang Doktor.Ketepatan ubat bergantung kepada rasa sakit yang dialami dilahirkan melalui penceritaan sakit itu dan kemudianya akan dipadankan dengan kitab perubatan yang menjadi rujukan pemberian ubat.Insyaalah ,jika bermasaalah dengan vital power perjalanan organ tidak berjalan lancar , homeopathy dapat mengatasi .Jika kecacatan organ atau kerosakan organ , Hospital memainkan peranan.Saya mencadangkan anda mengambil ubat Carbo Veg.kerana simptomnya banyak persamaan.Ubat ini juga biasa digunakan jika pesakit telah menjalani pembedahan (operation) atau telah banyak mengambil ubatan drug.Saya catatkan simpom ubat ini .

   Homeopathic remedies are prescribed on, in a tiny dilution – so the indications below are what a healthy person would feel if taking Carbo Veg. If your symptoms fit within the symptoms below, then Carbo Veg. would be a good bet.The following are the strongest indications for its use in homeopathy from Boericke’s Materia Medica, and from a reversed Kent’s repertory. Homeopathic remedies are not the same as herbal remedies.

   The symptom are, Persons who have never fully recovered from the effects of some previous illness.,General venous stasis, limbs cold.mind; insecure, uncertain, scared; anxiety; impaired thinking; confusion; throat; irritation; trachea (wind pipe); ;throat; pain; sore; air passages; ; Abdomen greatly distended; better, passing wind.Flatulent colic ,Sensitiveness of epigastric region, pain; extending to other parts; to lower limbs; to leg; noises from abdomen; rumbling; passing flatulence; spleen; flatulence; behind lower ribs; bloated; trapped wind; ; Contractive pain extending to chest, with distention of abdomen .Faint gone feeling in stomach, not relieved by eating,Crampy pains forcing patient to bend double, stomach; tension; Eructations, heaviness, fullness, and sleepiness; tense from flatulence, with pain; worse lying down abdomen; stomach; disordered; distended (swollen from inner pressure); burping, belching; rectum; Male; Discharge of prostatic fluid at stool ,Itching and moisture at thigh near scrotum ,respiration; difficult (dyspnea); wants to be fanned;respiration; cold from knees down extremities, limbs; coldness;extremities, limbs; coldness; lower limbs; leg; pain; tearing; muscles; pressing in muscles generalities; blood vessels; varicose veins;generalities; Kali Carb. Tubercular diathesis. Pains from within out, and of stinging character. “Giving-out” sensation. Fatty degeneration. Stinging pains in muscles and internal parts. Twitching of muscles. Pain in small spot on left side.

 7. haji b abd ghani says:

  Saya menghadapi masalah pernafasan iaitu bila saya menaiki tangga 2 hingga 3 tingkat…saya akan merasakan seolah-olah nafas saya macam tak cukup “short breath”(bukan tercungap2)…lambat nak recover….saya sudah mengalami 4 tahun yang lalu…..saya sudah menjalani pemeriksaan di heart clinic singapura 2 tahun yang lalu…keputusan pemeriksaan itu didapati normal….tekanan darah saya ketika ini ialah 80/137…..saya ada juga mengalami sinus sejak kecil lagi…sering bersin…..baru2 ini saya pergi juga ke klinik dan juga buat ecg test..keputusannya normal..saya tidak menghidapi kencing manis…saya juga tidak menghidapi semput…jadi apakah rawatan untuk masalah pernafasan saya itu.

  • homeopathy1 says:

   Pendik nafas dikenali juga sebagai dyspnœa (short breath) mencunggap, Breathlessness(air hunger)

   .Masaalah ini berkaitan dengan paru-paru dan jantung yang menerajui peranan membawa oksigen dalam peredaran darah didalam tubuh . (insufficient amounts of oxygen in the circulating blood )

   Jika jantung dikatakan ok, bermakna anda mengalami masaalah dikawasan paru-paru. (Usually associated with upper airway obstructions and sometimes disorders of the pleura ).
   Anemia dan tekanan emosi juga boleh menyebabkan pendik nafas .Rawatan sementara lakukan pernafasan melalui mulut

   Rawatan Homeopathy memerlukan ubatan seperti ,Arnica montana, Arsenicum album, Cactus grandiflorus, Crataegus oxyacantha, Digitalis purpurea, Gelsemium sempervirens, Glonoinum, Kalium carbonicum, Kalmia latifolia, Phosphorus,dan Spigelia marilandica

 8. Bedah says:

  Saya ingin mendapatkan maklumat lanjut berkaitan dengan kaedah rawatan homeopathy iaitu bagi wanita yang mempunyai masalah cyst.adakah kaedah ini boleh membantu dan memberi peluang untuk hamil.tq

  • Kaedah Homeopathy boleh merawat apa jua penyakit, tiada yang mustahil.Yang panjang boleh dipendikan ,yang pendik boleh dipanjangkan ,yang besar boleh dikecilkan dan yang kecil boleh dibesarkan kecuali mati ,memang tiada ubatnya dan ditetapkan.

   Cuma respond kepada pesakit itu berbeza diantara satu atau lain;Kesembuhan penyakit sebenarnya bergantung juga kepada pengendalian ubatan dan pemakanan sesaorang itu.

   Ini bermakna apabila sesaorang itu sakit,corak pemakanannya perlu diperbetulkan dan perlu mengambil makanan yang penuh gizi atau berkhasiat.
   Seorang yang mengidap Denggi, pletletnya turun …apabila pesakit itu mengamalkan meminum jus kiwi,platletnya mendadak naik.

 9. Saya menghadapi masalah endometriosis dan fibrod yang dikesan sejak tahun 2004, saya telah dicadangkan untuk melakukan pembedahan oleh pakar, tetapi masih bertahan untuk tidak melakukannya kerana khuatir risiko yang bakal saya hadapi yang dijelaskan oleh pakar. Saya ingin mencuba rawatan homeopathy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: